Jona - profet på bærtur

Jona - profet på bærtur

Jona er en liten bok i bibelen, kun 4 korte kapitler. Og det er en merkelig, dramatisk og fasinerende historie om profeten Jona, som i store deler av boka har en måte å være på og tenke på som vi ikke forventer av profeter. Fire søndager fremover skal vi tale over denne boka. Bli med!

Jona er en liten bok i bibelen, kun 4 korte kapitler. Og det er en merkelig, dramatisk og fasinerende historie om profeten Jona, som i store deler av boka har en måte å være på og tenke på som vi ikke forventer av profeter. Boka er annerledes enn alle andre profetiske bøker i GT på denne måten: det er ikke budskapet Jona får som er poenget, det er Jona og historien om Jona som er poenget. Poenget er i alle fall ikke bare en barnefortelling om en stor fisk.
 
Menn som Jona var Guds talerør inn i det folket Gud hadde valg seg ut, og med den rollen – som profet - kommer også en forventning til en livsstil og et blikk på mennesker rund seg som speiler Guds hjerte på en særskilt måte. Jona er i dette svært mangelfull, for å si det mildt. Han har forakt for menneskene han blir sendt til. Han vil ikke lyde Gud, men prøver å stikke av.

Gud gir likevel ikke opp Jona og henter han inn igjen. Og akkurat når vi trur Jona har skjønt noe, faller han stadig tilbake i dårlige mønster og glemmer det Gud tålmodig har prøvd å lære og vise han. Han er smålig, trangsynt, stolt, har nasjonalistiske tendensar og ser ned på andre. Han er rett og slett en fyr som kjemper med retning og lydighet, oppdrag og kall, nåde og omvendelse, Gudsbilde og selvbilde og mange, mange flere ting.

Dette utfordrer: Kjenner vi oss ikke igjen? Om vi er ærlige: Dette er jo oss, også – og våre liv? Det gjør Jona til en vi kan speile oss i, la oss korrigere av. Tenk at om vi kunne skjønne enda mer av hvor mange måter Gud ønsker å nå igjennom til oss på, for å lede oss til å leve liv som er til velsignelse for andre?

Jona boka vil utfordre oss til å ta en ny kikk på oss selv, og spørre: Lever jeg det livet Gud kaller meg til? Går jeg Guds ærend i denne verden, eller går jeg min egen vei og maler min egen kake? Jona boka vil også invitere oss til å få et nytt blikk på Gud, han som berger ufortjent i stormen, som har nåde og miskunn for alle menneske og kaller oss til å vandre med Han.

Søndagene

Misjon og kampen med kallet
Dato: 14.4
Tekst, Jona 1,1-3
Taler: Simon Ånonsen

 

Sløve, søvninge hjerter – og en Gud som vekker
Dato: 21.4
Tekst: Jona 1, 4-16
Taler: Kristian Nesbu Vatne

 

Erkjenninger i mørket – og samtalen med Gud
Dato: 28.4
Tekst Jona 2,1-11
Taler: Kristin Synnøve Ruenes

 

Når Gud elsker dine fiender
Dato: 5.5
Tekst: Jona 3,3-6,10; 4,1-11
Taler: Anne Honnemyr

Talene på podcast?

Får du ikke med deg gudstjenestene, så kan du høre talene på podcast på din foretrukne podcasttjeneste, eller høre dem direkte her på nettsidene.

Dette taleopplegget har vi hentet fra Møtepunkt B, en Norkirke i Sandane.

Powered by Cornerstone